Mensen worden steeds ouder, waardoor 65-plussers een steeds groter deel van onze samenleving uitmaken. Waar de levensverwachting in 1950 nog maar 72 jaar was, is dat vandaag de dag maar liefst 82 jaar. Veel ouderen gebruiken meerdere geneesmiddelen. In deze cursus spreken we van polyfarmacie als iemand vijf of meer geneesmiddelen gebruikt. Polyfarmacie gaat gepaard met vele negatieve gevolgen zoals een grotere kans op bijwerkingen, toename van de morbiditeit, ziekenhuis- en verpleeghuisopnames en zelfs overlijden. Therapie-ontrouw komt vaak voor bij ouderen met meerdere aandoeningen met polyfarmacie en is een belangrijke oorzaak van gezondheidsproblemen en verergering van ziekten.
Het is belangrijk om in de apotheek de medicatie inname van kwetsbare oudere patiënten kritisch te beoordelen. Tijdens zo'n medicatiebeoordeling kun je tot de conclusie komen dat er medicatie kan worden verminderd, of juist moet worden toegevoegd voor de patiënt. Hierbij werk je als apothekersassistent of farmaceutisch consulent uiteraard samen met de apotheker en de voorschrijver(s) van medicatie. De volgende stap is het gesprek met de patiënt, waarbij je niet alleen aandacht hebt voor de medicijnen, maar ook voor therapietrouw. Je kunt hier als apotheekmedewerker een grote rol in spelen, en daarmee een positieve invloed hebben op het welzijn van de oudere patiënten in jouw apotheek.
Reacties van deelnemers van deze cursus:
"Fijne, zeer duidelijke e- learning met duidelijke filmpjes en een goede opbouw. Ik zou deze cursus een 8 geven en adviseren bij mijn collega’s."
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Ouderen: de geriatrische reuzen, farmacokinetiek en -dynamiek bij ouderen
- Polyfarmacie bij ouderen: interacties (ook met zelfzorg) en samenwerken in de eerste lijn
- Medicatiebeoordeling in de apotheek: KNMP-richtlijn 'Medicatiebeoordeling' en de module 'Minderen en stoppen met medicatie' bij de richtlijn 'Polyfarmacie bij ouderen'
- Therapietrouw: oorzaken van therapie-ontrouw en hoe therapietrouw bij ouderen te bevorderen
Na afloop van de cursus:
- weet je wat we bedoelen met polyfarmacie, waarom polyfarmacie relatief vaak voorkomt bij ouderen, en wat de risico’s ervan zijn;
- kun je kwetsbare ouderen in het patiëntenbestand van jullie apotheek herkennen, en hiervoor een medicatiebeoordeling voorbereiden;
- ken de richtlijnen voor minderen en/of stoppen met medicatie, en kun je onderbouwen waarom dit belangrijk is;
- kun je de therapietrouw van oudere patiënten beïnvloeden door het stellen van de juiste vragen en het meedenken in passende oplossingen.
De cursus bestaat uit twee onderdelen (totaal: 2,5 contacturen)
- Het doorlopen van deze voorbereidende e-learning kost ongeveer 2 uur.
- De cursusbijeenkomst duurt 2,5 uur. Hiervan ontvang je een SBA certificaat, mits je aanwezig bent geweest en actief hebt bijgedragen.
Deze cursus kun je volgen als team in de vorm van een incompany cursus, op een moment en locatie wat jullie het beste past. Regelmatig verzorgen wij open inschrijvingscursussen. Je ziet deze verschijnen in de ‘agenda’ op onze website. De open inschrijvingscursussen van dit onderwerp gaan door bij een minimum van 5 deelnemers.
Deze scholing is mede tot stand gekomen met behulp van de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.