In de vernieuwde Zorgstandaard Obesitas is meer ruimte dan voorheen voor farmaceutische ondersteuning. Op dit moment zijn er drie geneesmiddelen in Nederland officieel geregistreerd voor de (mede-)behandeling van obesitas. En dat is belangrijk, want in Nederland lijden ruim 100.000 volwassenen aan (morbide) obesitas. Gemiddeld betekent dat ongeveer 50 mensen met morbide obesitas per apotheek. Weet jij het verschil tussen de beschikbare medicatie en kun jij jouw patiënten adviseren?
Jaarlijks ondergaan in Nederland ongeveer 12.000 mensen met ernstig overgewicht een maagverkleiningsoperatie (bariatrische chirurgie). Dit zijn gemiddeld 6 personen per apotheek per jaar. Het doel is het ingrijpend en langdurig verlagen van het lichaamsgewicht van de patiënt. Dit heeft levenslange consequenties voor het gebruik van medicatie en supplementen. Deze patiënten wil je op een goede wijze kunnen informeren en adviseren bij hun geneesmiddelengebruik.
Reacties van deelnemers van deze training:
"Inhoudelijke leuke en leerzame cursus. Genoeg variatie in aanbod lesmateriaal. Ook aan te raden voor leefstijlapotheken."
"Ik heb zelf overgewicht gehad en een GBP ondergaan, had dus specifiek interesse in deze cursus. Ik ga het vooral toepassen op het gebied van patiëntadvies en medicatiebewaking."
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Overgewicht en obesitas: prevalentie en risico's;
- Farmaceutische zorg bij obesitas;
- Bariatrische ingreep: soorten en gevolgen voor medicatie en suppletie;
- Dienstverlening vanuit de apotheek, ook bij vragen over UAD en AV afvalmedicatie.
Na afloop van de cursus kun je:
- patiënten met zelfzorgvragen rond afvallen en diëten op een deskundige manier voorlichten;
- passende voorlichting geven bij de uitgifte van medicatie die invloed kan hebben op het gewicht;
- passende medicatiebewaking uitvoeren bij patiënten die een maagverkleining (bariatrische chirurgie) hebben gehad;
- op een deskundige wijze de uitgifte afhandelen van vitaminen en mineralen aan patiënten die een maagverkleining hebben gehad.
De cursus bestaat uit twee onderdelen (totaal: 2,5 contacturen)
- Het doorlopen van deze voorbereidende e-learning en het doen van de voorbereidingsopdracht kost ongeveer 1,5 uur.
- De cursusbijeenkomst duurt 2,5 uur. Hiervan ontvang je een certificaat, mits je aanwezig bent geweest en actief hebt bijgedragen.
Deze cursus kun je volgen als team in de vorm van een incompany cursus, op een moment en locatie wat jullie het beste past. Regelmatig verzorgen wij open inschrijvingscursussen. Je ziet deze verschijnen in de ‘agenda’ op onze website. De open inschrijvingscursussen van dit onderwerp gaan door bij een minimum van 5 deelnemers.
Deze scholing is mede tot stand gekomen met behulp van de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Cursusprijs p.p is €195,00