Maar weinig geneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij kinderen. Bovendien werken geneesmiddelen bij kinderen vaak anders dan bij volwassenen. Daar moet je op bedacht zijn bij het uitgeven van medicijnen voor kinderen. In deze cursus leer je hoe je in de apotheek om kunt gaan met off-labelgebruik van geneesmiddelen voor kinderen, en hoe je de juiste dosering bij kinderen kunt controleren.
In de bijeenkomst ga je zelf actief aan de slag, zodat je aan het eind van de cursus weet hoe je doseringen moet controleren en een deskundige en patiëntgerichte uitgiftebegeleiding kunt geven bij geneesmiddelen voor kinderen.
Leerdoelen
Na afloop van de cursus kun je:
- uitleggen hoe farmacokinetiek en –dynamiek de dosering van geneesmiddelen bij kinderen beïnvloeden;
- doseringen van geneesmiddelen voorgeschreven aan kinderen controleren, daarbij gebruikmakend van de juiste informatiebronnen;
- geneesmiddelen bij kinderen in de voor het kind meest geschikte toedieningsvorm verstrekken;
- ouders informeren over off-labelgeneesmiddelengebruik;
- kinderen en hun ouders op een patiëntgerichte manier voorlichting geven over de verstrekte geneesmiddelen.
Deze cursus bestaat uit een voorbereidende e-learning en een bijeenkomst van 2,5 uur, en heeft een omvang van 2,5 contacturen.
Je kunt de cursus incompany volgen als team, op een moment en locatie wat jullie het beste past. Regelmatig verzorgen wij open inschrijvingscursussen. Je ziet deze verschijnen in de ‘agenda’ op onze website. De open inschrijvingscursussen van dit onderwerp gaan door bij een minimum van 5 deelnemers.
Deze scholing is mede tot stand gekomen met behulp van de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.