Het aantal patiënten met diabetes mellitus neemt wereldwijd toe; ook in Nederland zien we een enorme toename. Eén op de 14 Nederlanders heeft diabetes. De meesten hiervan hebben diabetes type 2. Naar schatting zijn er meer dan 1,1 miljoen Nederlanders met prediabetes, een voorfase van diabetes type 2. Van de huidige volwassen Nederlanders van 45 jaar en ouder krijgt naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2.
Deze e-learning gaat over diabetes mellitus en de geneesmiddelen die je daarvoor verstrekt. Na het volgen van deze e-learning weet je weer hoe het zit met de verschillende soorten diabetes. Ook kun je op een adequate manier samen met je patiënt de zorgvraag onderzoeken en oplossingen bedenken die afgestemd zijn op de situatie en zorgbehoefte van de patiënt.
Je gaat onder andere met deze onderwerpen aan de slag:
1. Wat is diabetes mellitus?
- Cijfers over diabetes in Nederland
- De bloedsuikerspiegel, hypo en hyper
- Oorzaken en sympotomen van verschillende typen diabetes
2. Behandeling
- Meten van insulinewaarden: bloedglucose en HbA1c
- Behandelplan diabetes type 2, inclusief aangepaste behandeling bij hoog risico patiënten en de inzet van SGLT2-remmers en GLP1-receptoragonisten (naar actuele NHG standaard 2021)
- Insulinen: verschillende soorten en verschillende manieren van toedienen van insuline
- Complicaties en voorkomen / behandelen hiervan, zoals: verhoogde bloeddruk en cholesterol, zenuwschade en nefropathie
3. In de apotheek
- Therapietrouw en leefstijladvies
- Medicatiebewaking, comedicatie en zelfzorg
- Invloed van medicatie op bloedsuiker en het maskeren of veroorzaken van hypo's
In deze e-learning doorloop je op je binnen 3 weken de theorie, ondersteund door video's en casuïstiek. Je sluit de e-learning af met een toets. Wanneer je minimaal 70% van de vragen goed hebt beantwoord, ontvang je een certificaat. Deze e-learning heeft een studiebelasting van 3,5 uur.
Wil je dit onderwerp liever als apotheekteam oppakken? Dat kan! Bekijk onze incompany ‘Casuïstiekbespreking in de apotheek’ voor meer informatie.
Deze scholing is mede tot stand gekomen met behulp van de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.