Menu
Menu

Webinar Corona-zelftesten terugkijken?

Webinar Corona-zelftesten terugkijken?

Maar liefst 350 deelnemers deden mee aan het webinar Corona-zelftesten dat de SBA organiseerde op 15 april. Heb je het gemist en wil je 'm alsnog meemaken? 

Je kunt het webinar hier bekijken: https://youtu.be/SIWvu3ibD6Y.

Tijdens het webinar zijn onder andere de volgende vragen gesteld en besproken:

 1. Wat voor zin heeft de zelftest eigenlijk? 
  De zelftest is geschikt om extra zekerheid te verschaffen aan mensen die géén klachten hebben en zich willen begeven in het normale dagelijks maatschappelijk verkeer, bijvoorbeeld voor een bezoek aan ouders, werk of sport. Daarnaast speur je met zelftesten ook mensen op die besmet zijn met het Coronavirus, maar (nog) geen klachten hebben. Besmettingen worden hierdoor eerder opgespoord.
 2. Waarom moet je bij een sneltest/pcr-test het wattenstaafje veel dieper in de neus steken? Is 2-3 cm echt voldoende om een juiste uitslag te krijgen.
  Ja dit is voldoende. De sensitiviteit en specificiteit, zoals vastgelegd in de eisen die aan een zelftest worden gesteld, worden hiermee bereikt.
 3. Kan de test dan gebruikt worden om een quarantaineperiode te verbreken?
  De test is een zelftest. Het heeft op dit moment geen officieel status om Coronabesmetting te bevestigen of uit te sluiten. Daar is de zelftest niet betrouwbaar genoeg voor. Voor het verbreken van de quarantaineperiode volg je daarom de adviezen en testmethoden van de GGD.
 4. Vanaf welke leeftijd kun je de zelftest gebruiken voor kinderen? 
  De test is ook werkzaam bij kinderen. Kinderen moeten alleen getest worden als het echt nodig is. Voorkom dat het kind een negatieve ervaring overhoudt aan de testafname waardoor een volgende, mogelijk noodzakelijke, test niet of met veel moeite kan worden gedaan. Wellicht is het bij kleinere kinderen beter de test te laten uitvoeren in de teststraat. Hier werken medewerkers die veel ervaring hebben met het afnemen van keel- en/of neusmonsters.

Veel informatie is ook op de KNMP-website te vinden, bij de FAQ (Zelf)testen. Alleen na inlog beschikbaar, dus vraag ernaar bij je apotheker. En ook op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/zelftesten-en-het-coronavirus kun je informatie vinden.

Honger naar meer?
Op 22 april kun je nog deelnemen aan het webinar 'Vaccineren en de ervaringen met VTGM'! Je kunt je hier aanmelden.