Menu
Menu

Verschillende waarden en normen hanteren.

Ik werk 2 jaar bij een apotheek. Hiervoor werkte ik bij een andere apotheek. Ik ben daar weggegaan om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik had het daar altijd erg naar mijn zin. Ik vraag mij nu steeds vaker af of ik daar wel weg had moeten gaan. Ik kon het goed met mijn leidinggevende en met mijn collega’s vinden. Op mijn huidige werk heb ik toch wel wat moeite met een aantal zaken. Zoals onder andere het feit dat afspraken heel slecht worden nagekomen. Ik vind afspraken nakomen heel erg belangrijk maar het lijkt wel of het meerendeel van de collega's daar een ander idee bij heeft. Daarnaast verbaas ik me er wel eens over hoe mijn collega’s soms met klanten omgaan. Niet erg klantvriendelijk vind ik. Het zou niet in mij opkomen om zo met klanten om te gaan. Klant is koning! Het lijkt wel of ik andere normen en waarden hanteer dan een aantal andere collega’s.

Elke dag kom je op het werk in aanraking met waarden en normen. Een simpel voorbeeld: de keuze om op tijd bij een vergadering te zijn of om een collega aan te spreken op het niet nakomen van een afspraak. Altijd klaar staan voor een collega om te helpen.

Maar wat betekenen de begrippen "normen" en "waarden" precies, zul je je misschien afvragen. Een waarde is een betekenis gevend ideaal. Een waarde staat voor een overtuiging over wat nagestreefd wordt of zou moeten worden. Dit klinkt lastig maar waarden moet je zien als iets dat we belangrijk vinden. Een waarde wordt vaak omschreven in één woord. Bekende waarden zijn: vrijheid, gelijkheid, rechtvaardigheid, solidariteit, respect en tolerantie. Normen zijn gedragsregels. Concrete regels waar je de ander (of jezelf) op kunt afrekenen. 

Waarden en normen spelen een grote rol op de werkvloer. Stel jij hebt ‘openheid’ als een van je belangrijkste waarden, maar je krijgt voor je gevoel maar een deel van het verhaal te horen, of je hebt het gevoel dat er meer achter een verzoek of actie schuilt dan dat je te horen krijgt. Dan zit je dat toch niet helemaal lekker waarschijnlijk. Of ‘vrijheid’ is een van je kernwaarden, en je hebt een leidinggevende die precies wil weten waar je mee bezig bent. Wat doet dat met jou? Of de waarde ‘balans thuis/werk’ is belangrijk voor je en je leidinggevende vraagt je regelmatig om over te werken. Een enkele keer zal dat geen probleem zijn, maar wanneer dit regelmatig gebeurt dan voelt dat toch ongemakkelijk.

Vandaag?
Het is goed om je eigen waarden en normen eens te onderzoeken. Doe bijvoorbeeld de volgende test. Is de uitkomst herkenbaar voor jou? Wat zegt dit?

Morgen?
Vraag jezelf eens af, kijkend naar je eigen waarden en normen, of de organisatie waar je werkt aansluit bij jouw waarden en normen. Hetzelfde geldt voor de inhoud van je werk. Sluit je werk aan bij je eigen waarden en normen? Als je beide vragen met ja kunt beantwoorden, dan heb je de meeste kans dat je in je werk goed tot je recht komt!