Wil je mijn blogs lezen? Klik op mij!
Menu
Menu

Veilig en gezond werken vind ik belangrijk. Gebeurt er toch wat, dan weet ik wat ik moet doen.

Bereid je vandaag voor op de dag van morgen.

Veilig werken

Een veilige en gezonde werkplek creëren: daar ben je als medewerkers en leidinggevenden samen verantwoordelijk voor. Omdat voorkomen beter is dan genezen zijn er verschillende tools en diensten om je te helpen bij het zo veilig mogelijk maken van jouw werkplek, zodat er zo min mogelijk ‘ongelukjes’ kunnen gebeuren. Mocht er dan toch wat gebeuren, helpen we je ook daarbij.

Preventief werken aan veiligheid en gezondheid

Je kunt veel doen om te voorkomen dat je op je werk in een onveilige of ongezonde situatie terechtkomt. Zorg er dan voor dat je je bewust bent van de risico’s en weet hoe je die risico’s beperkt. Deze instrumenten helpen daarbij:

  • Rifas: adviseert bij bereidingen over het minimaliseren van eventuele gezondheidsrisico’s
  • RI&E Apotheken: geeft inzicht in risico's voor de veiligheid en gezondheid op de werkplek 
  • Arbocatalogus: beschrijft arbeidsrisico’s per functie in de apotheek en biedt oplossingen


Er is wat gebeurd! Wat nu?

Gebeurt er onverhoopt toch nog iets wat de veiligheid in gevaar brengt? Dan biedt de SBA soms samen met externe partijen een oplossing, zoals het inzetten van een vertrouwenspersoon en het bieden van calamiteitenopvang.

Vertrouwenspersoon 
Krijg of heb je in je werk te maken met situaties zoals seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en discriminatie en wil je dit in vertrouwen bespreken? Neem dan contact op met een vertrouwenspersoon. Nadat je de vertrouwenspersoon hebt gebeld, volgt op korte termijn een afspraak. Indien nodig nog op dezelfde dag. De vertrouwenspersoon is werkzaam als bedrijfsmaatschappelijk werker bij ArboNed en is bekend met de apotheekbranche.

Deze vertrouwenspersonen zijn ook beschikbaar voor het adviseren van apotheken op bedrijfsniveau. Afhankelijk van waar je woont kun je een van de volgende vertrouwenspersonen bellen:  

 

Calamiteitenopvang 
Vindt er een schokkende gebeurtenis plaats in je apotheek: bel 112. Heb je vervolgens opvang nodig nadat de calamiteit heeft plaatsgevonden? Dat kan via het Meldpunt Calamiteiten: 0900 53 53 541 (lokaal tarief). Het Meldpunt Calamiteiten is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. 

Een calamiteit is een onverwachte gebeurtenis die normaal gesproken niet op de werkvloer voorkomt en als uiterst schokkend kan worden ervaren.

  • Iedere medewerker heeft recht op een werkplek waar hij of zij zich veilig voelt

    Carla, teamleider