Update meldactie #WeSlikkenHetNietLanger

22-07-2021
Update meldactie #WeSlikkenHetNietLanger

Beste collega’s,

Het is tijd voor een update van de meldactie #WeSlikkenHetNietLanger!

Waarom is deze actie gestart?
Om aandacht te vragen voor de praktijk in de openbare apotheek en voor de positie van de apothekersassistent in de wijk. Dit was nodig omdat we zien dat het beeld dat bij de meeste beleidsmakers leeft te ver af staat van de praktijk. En wij zijn niet gehoord in het laatste onderzoek van de NZa. Wij kennen de patiënt en wij zien wat er mis gaat door beleidsmaatregelen, door verschraling van ons aanbod, versnippering van zorg, door verplichte centrale levering van hulpmiddelen, de negativiteit die het preferentiebeleid oproept en de problemen van de medicijntekorten. Daarom laten wij van ons horen, met onze praktijkverhalen.

Wat is er tot nu toe bereikt?
1. Aandacht voor de actie
We hebben volop aandacht gekregen voor onze actie! In alle vakmedia, via bevlogen collega’s, via samenwerkingsverbanden in de regio, via de belangrijke organisaties die onze actie steunen zoals CNV en FNV en met hulp vanuit een aantal medicijngroothandels.

2. Opgemerkt door NZa: afspraak
Ook de NZa heeft inmiddels contact gezocht en er is een overleg geweest tussen het actiecomité en beleidsmakers bij de NZa. Het overleg is constructief en zij nemen onze noodkreet serieus. Om door te pakken zijn meer voorbeelden nodig.

3. Krachtig beeld: meldingen
En waar het allemaal om te doen is geweest: nu hebben we al 60 meldingen binnen bij NZa en een aantal bij CNV. We bedanken alle inzenders voor deze belangrijke eerste stap. En dat in een week met heftige overstromingen, stijging van coronagevallen en een enorme recall. Deze eerste 60 meldingen leveren een krachtig beeld op dat we bundelen. En de bevestiging dat het echt nodig is! Maar het is niet genoeg. Om de NZa en andere partijen verder in beweging te krijgen zijn meer concrete voorbeelden nodig. Dus met jouw hulp gaan we door! De deadline is voor onze actie naar de media, het verzamelen van verhalen blijft wat ons betreft doorlopen!

Jouw melding voor 27 juli is hard nodig
We gaan voor 10.00(0) meldingen. Met 60 meldingen steken we een vinger op, met 100 meldingen gaan we naar de media en met 10.00(0) meldingen slaan we met de vuist op tafel! Help ons en stuur jouw verhaal in bij het meldpunt van de NZa en bij het actiecomité: WeSlikkenHetNietLanger@optimafarma.nl

Weet je niet wat je moet melden? Lees de brief, gebruik het template en bespreek het met jouw collega’s! Je vindt alles op
https://optimafarma.nl/we-slikken-het-niet-langer/

Bedankt voor jouw hulp.
Actiecomité WeSlikkenHetNietLanger