Opleiding en stage

Goede zorg in de apotheek hangt onlosmakelijk samen met een apotheekteam met voldoende ‘mankracht’. Met een krappe arbeidsmarkt en vergrijzend Nederland is dat een uitdaging voor veel apotheken. Waar uitdagingen zijn, zijn er ook kansen. Grijp jij die van jou?

Grijp jouw kans

 • Apothekersassistent word je niet zomaar. Om apothekersassistent te worden moet je de opleiding Apothekersassistent volgen (MBO-4 niveau) en diverse keren stagelopen in de apotheek.

  Hoe het is om apothekersassistent te zijn, waar je de opleiding kunt volgen en hoe lang die duurt vind je allemaal op de website van werkindeapotheek.nl. Deze website is speciaal ontwikkeld om scholieren en andere geïnteresseerden te informeren en enthousiasmeren voor het vak.

  Het lopen van stage is een onmisbaar onderdeel van de opleiding. Zonder stage kun je geen apothekersassistent worden. Stage loop je bij een erkend stagebedrijf. Welke apotheken erkend stagebedrijf zijn vind je op de website van de SBB.

  Ben al aan het werk en overweeg je om je te laten omscholen tot apothekersassistent via een leer-werktraject? De SBA is een tijdelijk zij-instroomtraject gestart dat wellicht interessant voor je is. Lees meer over het traject Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!

 • Zonder stage geen nieuwe apothekersassistenten
  Een constante stroom van nieuwe apothekersassistenten is essentieel om ervoor te zorgen dat er voldoende apothekersassistenten zijn, nu en in de toekomst. Een hele uitdaging met de huidige krappe arbeidsmarkt. En het lopen van stage is een essentieel onderdeel van de opleiding. Zonder stage kunnen we geen nieuwe apothekersassistenten opleiden. Dus ben je het nog niet, word dan als apotheek een erkend stagebedrijf en begeleid elk jaar een of twee stagiairs. Wat je daarvoor moet doen vind je op de website van de SBB.

  Wist je dat je voor het begeleiden van stagiairs interessante subsidies kunt ontvangen en gratis een vacature voor een stagiair op Apotheekwerk kunt plaatsen?  

  Naar de SBA subsidiewijzer.
  Naar Apotheekwerk

 • Als stagebegeleider kan je veel betekenen voor en apothekersassistent in opleiding en andersom. Met jouw enthousiasme voor het vak en jouw manier van begeleiden kun je een stagiair echt enthousiasmeren voor het werken in de openbare apotheek.

  Het kost tijd, maar je krijgt er ook veel voor terug. Je ziet iemand onder jouw begeleiding van een relatief onervaren iemand uitgroeien tot volwaardig apothekersassistent. En je leert er zelf ook nog van. Mooi toch?!

  Om jou als stagebegeleider te laten groeien kun je de cursus Leerlingbegeleider volgen. Een cursus die je leert om met overtuiging te begeleiden en je inzicht geeft in het begeleidingsproces.

  Simone Aarts volgde de cursus: ‘Feedback geven vond ik in het begin lastig. De SBA-cursus Leerlingbegeleiding heeft me daarbij goed geholpen. Ik heb er veel aan gehad.’

 • Ben je gediplomeerd Apothekersassistent, dan blijf je up-to-date door het volgen van nascholing. Je kunt ook voor een vervolgopleiding kiezen:

  • Farmaceutisch Consulent
   Dit is een hbo-opleiding aan Capabel Hogeschool
   De apotheek heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld van een productgerichte organisatie naar een organisatie waarin de individuele zorg voor de patiënt centraal staat. Uitvoering van farmaceutische patiëntenzorg (FPZ) behoort nu tot de kerntaken van de apotheek. 

   Als farmaceutisch consulent ben je de schakel tussen apotheker en apothekersassistenten. Je geeft, in samenspraak met de apotheker, zelfstandig invulling aan de farmaceutische patiëntenzorg in de (ziekenhuis) apotheek waar je werkt. 

  • Farmakunde
   Dit is een hbo-opleiding aan de Hogeschool Utrecht 
   De farmakundige is een schakel tussen de farmaceutische industrie, farmaceutische groothandel, (ziekenhuis)apotheek, huisarts en specialist, zorgverzekeraar, patiënten, patiëntenorganisaties en overheid. Hij is hier verantwoordelijk voor onder andere (gezondheids)voorlichting, kwaliteitszorg, management en organisatie. Je kunt als farmakundige goed processen en projecten analyseren en managen. Daarbij staat het belang van de patiënt steeds centraal. Om dat werk goed te kunnen doen, moet je een echte teamspeler zijn. 

    

  • SBA nascholing
   Wil je bijblijven in je vakgebied? Dan is een klassikale cursus van de SBA iets voor jou! De SBA organiseert door het hele land cursussen, onder meer over farmaceutisch inhoudelijke onderwerpen en communicatie. Al onze cursussen zijn SANA geaccrediteerd. Bekijk het uitgebreide cursusaanbod.

 • Feedback geven vond ik in het begin lastig. De SBA-cursus Leerlingbegeleiding heeft me daar goed bij geholpen. Ik heb er veel aan gehad.

  - Simone, apothekersassistent en leerlingbegeleider