NOS besteedt aandacht aan situatie in de apotheek

28-07-2022
NOS besteedt aandacht aan situatie in de apotheek

Vandaag, donderdag 28 juli 2022, besteedt de NOS aandacht aan de problematiek binnen de apotheek en de gevolgen daarvan die leiden tot uitstroom van apotheekpersoneel. Die uitstroom wordt volgens de NOS grotendeels veroorzaakt wordt door agressie aan de balie. Alhoewel agressief gedrag nooit acceptabel is, is de situatie complex. 

SBA herkent de arbeidsmarktproblematiek in de apotheek, zoals ook beschreven in het recente artikel van het Pharmaceutisch Weekblad. Hierin spreekt Louwrien Buisman, interim-directeur van SBA, over het hoge aantal vacatures op dit moment. De uitstroom van (ervaren)assistenten naar buiten de apotheekbranche is een groot probleem. In combinatie met het feit dat veel werkgevers moeite hebben met het binden en behouden van de jonge werknemers, wordt de situatie nijpend. 

Dit was voor SBA een van de redenen om enkele weken geleden een korte poll uit te zetten onder apothekersassistenten met het onderwerp, de reden van uitstroom. Alhoewel de aanleiding voor SBA was te kijken naar het grotere plaatje, blijkt uit de resultaten dat de meeste assistenten op zoek gaan naar een baan door discussies aan de balie en het contact met de leidinggevenden. Voor bijna 50% van de assistenten die van baan wisselt leidt dat zelfs tot een functie buiten de apotheekbranche. Dat de agressie aan de balie een issue is, is dus wel duidelijk.  

Ondanks dat SBA het probleem niet kan oplossen omdat dit vooral beïnvloed is door externe factoren, promoot de SBA dat we er daar waar mogelijk, voor zorgen dat het probleem binnen de apotheken, samen met het team en de apotheker, zo veel mogelijk geagendeerd wordt. Besteed er aandacht aan in de werkoverleggen, ga aan de slag met oplossingen die wel beschikbaar zijn en besteedt als leidinggevende veel aandacht aan de medewerkers die deze problemen als lastig en zwaar ervaren. 

Verder lezen 
Lees hier het artikel op NOS.nl 
Lees ook: