Menu
Menu

Gemotiveerder werken

Heb jij  ook wel eens een dag dat je minder zin hebt om naar je werk te gaan. Dat je liever in je bed blijft liggen of gewoon een dagje thuis blijft? Dat heeft iedereen wel eens. Wanneer je dit echter zeer regelmatig hebt en al gedurende langere tijd dan is het misschien tijd om jezelf de vraag te stellen: Hoeveel plezier heb ik (nog) in mijn werk? Ofwel, ben ik nog wel gemotiveerd voor mijn werk?

Om hierachter te komen kan het helpen om jezelf eens wat vragen te stellen. Het is namelijk zo dat iedereen dezelfde basisbehoeften in het werk. Het vervullen van deze behoeften is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je gemotiveerd bent en blijft.

Wat zijn die basisbehoeften? En welke vragen moet ik mezelf stellen om er achter te komen of mijn werk hier (nog) aan voldoet?

Ergens bijhoren
De eerste behoefte is om ergens bij te horen. Een goede samenwerking, zowel met collega’s onderling als met je leidinggevende, is een reden om met plezier naar het werk te gaan. Onderdeel zijn van een team of een organisatie zorgt voor een onderlinge band.
Is er bij jou in de apotheek sprake van een goede samenwerking met zowel collega’s als met je leidinggevende?


Je competent voelen
De tweede behoefte die we als mens hebben, is om je competent te voelen. Dat betekent dat je jezelf geschikt acht voor je werk. Hiervoor zijn uitdagende, maar realistische doelen belangrijk. Die werken motiverend. Het is belangrijk om werk te doen dat aansluit bij je kwaliteiten. Dat geeft je het gevoel competent te zijn in het werk en levert waarschijnlijk ook automatisch waardering op.
Vind jij jezelf geschikt voor je werk? Doe jij werk dat aansluit bij je kwaliteiten?


Autonomie
De derde behoefte is de behoefte aan autonomie. Dat betekent dat het belangrijk is dat je een zekere invloed hebt op de uitvoering van je werk. Wat hierbij belangrijk is, is dat er bijvoorbeeld voldoende ruimte is voor eigen initiatief.
Heb jij invloed op je werkzaamheden en op hoe je die uitvoert?