Menu
Menu

Mijn collega staat weer op omvallen

Mijn collega is een hele tijd ziek geweest en is nu net weer op haar totale aantal uren.
Maar ik denk dat ze binnenkort weer terugvalt.
Wat moet ik daar mee?

Als je een burn-out hebt gehad, is de kans aanwezig dat het je nog een keer overkomt. De eerste keer vinden we het meestal al ingewikkeld om erover te praten. Als het je mogelijk weer gaat overkomen, wordt het alleen maar ingewikkelder. Op de website van Intermediair wordt het volgende geschreven over de reden waarom het zo ingewikkeld kan zijn om over burn-out te praten: “Omgekeerd wil de werknemer niet graag spreken over zijn angst dat het weer misgaat. Daarmee geef je alleen maar aan dat het nog niet helemaal lekker met je gaat. Gevolg: je maakt niet duidelijk wat je wel en niet aankan. Bij velen komt daar de schaamte bij over het ziekteverzuim. En dat belemmert weer dat je anderen duidelijk maakt wat burn-out is en wat het met je doet.“

Als je veel uren met een collega samenwerkt, heb je vaak wel aardig goed door hoe die ander zich voelt. Dus als iemand die net weer op haar totaal uren zit, weer niet goed in haar vel zit, zal je dat vrij snel door hebben. En je zult waarschijnlijk ook de neiging hebben om dit op te lossen. Het oplossen is echter niet aan jou. Het is van groot belang om goed helder te hebben wat wel en wat niet jouw verantwoordelijkheid is. En let op: als iets niet jouw verantwoordelijkheid is, kan je nog steeds gewoon vriendelijk en aardig zijn voor je collega. Maar heb niet de illusie dat je de (oorzaak van de) burn-out op kunt lossen. Daarom hieronder wat tips.

Tips voor vandaag

 • Luister naar de radio, met je pantoffels aan, en doe verder helemaal niks (dus ook geen zorgen maken over je collega;-))
 • Zorg er eerst voor dat jij je eigen werk goed doet, daar ben je zelf verantwoordelijk voor
 • Wees aardig en vriendelijk voor je collega, maar probeer niet haar werk over te nemen. Jij hebt zelf ook je grenzen. Als je collega haar werk niet af krijgt, bespreek je dit met je leidinggevende.

Tips voor morgen

 • Het is voor managers en leidinggevenden in het bedrijf belangrijk om er alles aan te doen om een veilige omgeving te creëren, bijvoorbeeld door zelf ook meer open te zijn over dit soort thema’s. Hier vind je een artikel waar je meer over dit thema kunt lezen.
 • In je privéleven: Je hoeft niet met iedereen koffie te drinken, naar alle verjaardagen te gaan of vier keer per week te sporten. En wanneer je voelt dat je ook dan alsnog te druk bent, overleg met je werkgever of je tijdelijk wat minder uren kan werken.
 • Viata, de online apotheek met advies geeft ook tips om een burn-out te voorkomen. 

Signalen van burn-out

Wat zijn de signalen waar een werkgever op kan letten?

 • De werknemer klaagt over vermoeidheid en is minder productief dan zijn leidinggevende of zijn collega’s van hem gewend zijn.
 • Verzuim neemt toe. De werknemer voelt zich minder fit en gezond. Een paar dagen uitzieken of een doktersbezoek lijken geen verbetering te brengen.
 • De werknemer wordt steeds cynischer over zijn werk. Veranderingen kan hij maar moeilijk bijbenen en hij klaagt over werkdruk. Hij is wantrouwend en onzeker.
 • Het lontje wordt korter. De werknemer is sneller geïrriteerd of barst op het werk in huilen uit.
 • De werknemer is besluiteloos en vergeetachtig.
 • Het lukt de werknemer niet om na zijn werk zijn batterij weer op te laden. Hij doet ’s avonds of in het weekend niets meer.

Als je meer wilt lezen over de verplichtingen van de werkgever op dit gebied, geeft het Arboportaal een duidelijk overzicht.