Menu
Menu

Mantelzorger en een baan: Hoe combineer ik dat?

Mijn moeder is al een hele tijd aan het dementeren. De laatste tijd is het helaas erg hard achteruit gegaan. Ze woont nog wel zelfstandig maar eigenlijk kan dat niet meer en moet ze naar een verpleeghuis. Mijn vader is 3 jaar geleden overleden. Ik heb nog een broer maar die woont aan de andere kant van het land. De zorg voor mijn moeder komt dus automatisch bij mij terecht. Ik wil er graag voor haar zijn maar het geeft me veel stress. Wat ik allemaal voor mijn moeder doe?  Boodschappen, de was, opruimen en schoonmaken en haar financiën. Daarnaast moet ze regelmatig naar het ziekenhuis en fysiotherapie. Dan ga ik mee of breng en haal ik haar.

Maar ja, ik werk ook nog 30 uur per week als apothekersassistente. Soms weet ik gewoon echt niet hoe ik het moet combineren. Ik wil mijn werkgever er ook niet mee lastig vallen. Die moet tenslotte gewoon op mij kunnen rekenen.

Artikel Volkskrant
Hieronder een artikel uit de Volkskrant. Uit dit artikel blijkt onder andere hoeveel mensen naast hun werk mantelzorger zijn vandaag de dag! Steeds meer. En hoe combineer je dat met je werk.....

Een op de vijf werknemers inmiddels mantelzorger
Dit knelt steeds vaker, nu dat inmiddels een op de vijf werknemers daarnaast mantelzorger is, schrijft De Volkskrant. De zogeheten ‘sandwichgeneratie’ (mensen tussen de 40 en 60 jaar) zitten ingeklemd tussen enerzijds hun kinderen en anderzijds hun ouders. Beiden hebben zorg nodig. Aan de andere kant zitten de werkgevers, met hun eigen belangen. Bedrijven doen volgens de werkgeversorganisaties wat ze kunnen om hun werknemers ruimte te bieden voor zorg. Maar volgens hen zitten er grenzen aan de mogelijkheden.Veel mantelzorgende werknemers gaan niet korter werken. Daarmee gaat de zorg soms ten koste van hun gezondheid. Vooral bij langdurige intensieve mantelzorg is het verzuim hoog: een kwart van de werknemers in deze situatie meldt zich op den duur minimaal twee aaneengesloten weken ziek per jaar. Hieronder het hele artikel.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/combinatie-mantelzorg-en-werk-begint-meer-problemen-op-te-leveren~bd5d77e3/

Informatie en regelingen
Steeds meer mensen zijn dus ook mantelzorger. Naast je eigen (gezins)leven, je baan en dus ook een taak als mantelzorger. Hoe combineer je dat? Wat zijn de mogelijkheden. Er is best veel informatie te vinden over de combinatie mantelzorger en werk. Kijk eens op de volgende websites voor regelingen en andere relevante informatie:

Vandaag
Niet iedere mantelzorger maakt de situatie bespreekbaar op het werk. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld omdat ze werk en privé gescheiden willen houden. Het kan wel handig zijn om je situatie juist wel bespreekbaar te maken met je leidinggevende en collega's om zo aandacht en begrip voor je situatie te krijgen en hulp indien nodig. Dus ga het gesprek aan. 
Tips voor tijdens het gesprek:

  • Blijf open in je houding en gedrag.
  • Neem initiatief, draag eigen ideeën/oplossingen positief aan. 
  • Benoem de ideeën/oplossingen als kansen. 
  • Benoem de win/win factoren. 
  • Vraag hoe je leidinggevende denkt over de ideeën/oplossingen. 
  • Luister naar eventuele adviezen en tips. 
  • Zoek samen naar een (alternatieve) oplossing. 
  • Maak afspraken over of, hoe en wie de collega's (en klanten) inlicht. 
  • Stel een proefperiode voor om nieuw gemaakte afspraken te proberen.

Morgen
Verwacht je weinig begrip van je leidinggevende of vind je het lastig om in gesprek te gaan? Bespreek het gesprek dan vooraf met een arbo-arts of bedrijfsmaatschappelijkwerker.