Leefstijladvies aan de balie (Fysieke cursus)

Incompany
Open inschrijving
Medewerker
Vakgerichte ontwikkeling

Ben je je er ook steeds meer van bewust dat patiënten veel zelf kunnen doen om hun gezondheid te verbeteren en dat medicatie alleen vaak onvoldoende oplossing biedt? Of wil je graag kunnen helpen als je patiënt vraagt wat hij zelf kan doen aan zijn gezondheid en leefstijl? Dan is deze training over leefstijl in de apotheek echt iets voor jou!

Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat een gezonde leefstijl een belangrijke bijdrage kan leveren aan het voorkomen of behandelen van vele klachten en ziektes, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. De Covid - pandemie heeft dit nog eens extra benadrukt en laat zien dat een gezonde leefstijl medebepalend is voor een gunstiger beloop van de infectie.

Apotheekmedewerkers worden doorgaans gezien als laagdrempelige zorgverleners waar patiënten veel vertrouwen in hebben en waar ze altijd terechtkunnen. Daarnaast hebben apotheekmedewerkers ook een belangrijke signaleringsfunctie. Tijdens de eerste uitgifte, het ophalen van herhaalmedicatie en medicatiereviewgesprekken zijn er meerdere contactmomenten met de patiënt. Deze bieden een uitgelezen kans om het gesprek over leefstijl aan te gaan (mits de patiënt daarvoor openstaat en mits een veilige omgeving is gecreëerd). Met een gezonde leefstijl krijgt de patiënt meer regie over zijn eigen gezondheid, verbetert zijn vitaliteit en neemt het gebruik van medicatie af.

In deze training leer je waarom een gezonde leefstijl zo belangrijk is voor onze gezondheid. Na het volgen ben je op de hoogte van de zes meest bepalende leefstijlfactoren, zoals gezonde voeding, beweging, ontspanning. Je krijgt niet alleen theoretische kennis, maar je krijgt ook inzicht in je eigen leefstijl.

Daarnaast leer je wat insulineresistentie is, een van de oorzaken van het ontstaan van veel (chronische) aandoeningen. Je leert hoe je de leefstijl positief kunt beïnvloeden en hoe je de patiënt hierin kunt adviseren of kunt doorverwijzen voor verdere hulp.

Ga aan de slag met leefstijl in jouw apotheek!

Leerdoelen

Na afloop van de training:

  • ken je het belang van een gezonde leefstijl voor een goede gezondheid;

  • weet je wat insulineresistentie is en begrijp je waarom dit de kans op het ontstaan van vele ziektes vergroot;

  • ken je de (zes) meest belangrijke factoren voor een gezonde leefstijl (conform Leefstijlroer Arts & Leefstijl);

  • ben je in staat om het gesprek over leefstijl met de patiënt aan te gaan, kun je tips geven en ben je op de hoogte van de doorverwijsmogelijkheden.

 

 Deze cursus bestaat uit een e-learning en een bijeenkomst van 2,5 uur.

Incompany

Deze cursus kun je volgen met je team in je eigen apotheek. Neem contact op met een van onze adviseurs en vraag naar de mogelijkheden.

Over deze cursus

Over deze cursus

  • Kosten: 120
  • SBU: 5
  • Bijeenkomsten: 1