In gesprek met je patiënt

Als apothekersassistent heb je veel contact met patiënten. Goede gespreksvoering is daarom ook heel belangrijk in je werk om optimale farmaceutische zorg te kunnen bieden.

Als apotheekmedewerker ben je een groot gedeelte van de dag aan het communiceren met patiënten: je geeft adviezen over een juiste farmacotherapie en biedt ondersteuning bij zorgvragen. De communicatie met patiënten vindt vaak plaats als de patiënt daarom vraagt. Deze komt immers bij je in de apotheek met een specifieke zorgvraag. Veel tijd om je voor te bereiden op een gesprek heb je dus niet.

Bovendien zijn patiënten van tegenwoordig veel mondiger en is de zorgvraag complexer geworden. Hoe kun je dan toch binnen korte tijd op een prettige manier gesprekken voeren met patiënten waarbij de patiënt zich begrepen voelt, jullie samen de zorgvraag hebben achterhaald en hij zijn geneesmiddelen op een juiste manier gebruikt?

Inzicht in de verschillende communicatiestijlen van mensen, kennis van de verschillende niveaus waarop gesprekken gevoerd kunnen worden en beschikken over de juiste vaardigheden zal je helpen om op een effectieve manier patiënt gesprekken te voeren.