Menu
Menu

Help: piekmomenten

In ons laatste overleg heeft onze leidinggevende aangegeven dat vanaf nu iedereen voor alle taken inzetbaar moet zijn. Voor hem meer flexibiliteit en ik zie het als een kans als afwisseling in mijn werk. Vorige week ging ik dan ook de recepten verwerken. Ik begon met goede zin, echter kreeg ik het maar niet af, steeds kwamen er meer recepten bij op de stapel en het moest over een uurtje al klaar zijn. Nu ben ik hier aankomende week op hetzelfde tijdstip weer voor ingeroosterd. Ik heb er nu al buikpijn van en heb er eigenlijk ook slecht van geslapen. Terwijl ik het juist zo leuk vind om dit erbij te doen.

In de apotheek heb je met veel piekmomenten te maken. Er wordt steeds vaker gekeken waar welke assistente bekwaam in is. Zij wordt dan ingezet bij de piekmomenten. Op rustigere momenten kan een andere collega deze taak dan oppakken.

Test je kwaliteiten

Wist je dat er een gratis SBA test is waarin je inzicht krijgt welke competenties je al beheerst en welke je nog meer kunt ontwikkelen? Die test heet de Kwaliteitentest.  De competenties in deze test sluiten aan bij het Beroepscompetentieprofiel van apothekersassistenten en bevat de volgende competentiegebieden: Farmaceutisch handelen, Communicatie, Samenwerking, Organisatie, Maatschappelijk handelen, Leren & ontwikkelen en Professionaliteit.

Werkdruk of niet?

Krijg jij buikpijn of ondervind je stress van piekmomenten? Of wil je sowieso eens inzicht krijgen in jouw persoonlijke situatie en of er bij jou ook sprake is van werkdruk? Dan kun je deze checklist eens bekijken. Is er veel herkenbaar voor jezelf? Probeer het bespreekbaar te maken met je leidinggevende en zoek samen naar een manier om je werk met plezier te kunnen doen.

Vandaag

Focus ook op wat goed gaat. In onze verbetermaatschappij hebben we vooral de neiging om te kijken naar wat er fout gaat of wat het probleem is. Natuurlijk is het van belang om van fouten te leren en problemen op te lossen. Geef je collega een compliment als je blij bent met hoe zij haar werk doet.

Morgen

Er bestaat een SBA werkdrukonderzoek tool. Deze kan door een leidinggevende worden aangevraagd. Het werkdrukonderzoek van de SBA brengt de belangrijkste oorzaken van werkdruk in jullie apotheek in kaart. Naar aanleiding van de uitkomst van dit onderzoek, kunnen jullie als team gericht actie ondernemen.