Farmacogenetica – invloed van genen op de werking van medicatie (NIEUW)

Incompany
Open inschrijving
Medewerker
Vakgerichte ontwikkeling

Het is al langere tijd bekend dat genen van invloed kunnen zijn op de afbraak van andere medicijnen. Een deel hiervan is erfelijk bepaald en via DNA onderzoek vast te stellen. De wetenschap die de het verband tussen genen en de afbraak van medicijnen bestudeert, heet farmacogenetica.

Medicatiebewaking op basis van farmacogenetische parameters kan van belang zijn bij het kiezen van de juiste dosering en het juiste geneesmiddel voor een patiënt. Farmacogenetisch onderzoek vindt in Nederland steeds vaker plaats. Medisch specialisten en huisartsen kunnen dit aanvragen, en de uitslag delen met de apotheek.

De inzet van farmacogenetica neemt toe, zo ook de rol van de (openbare) apotheek. Je zult vaker te maken krijgen met vragen over de invloed van DNA op medicatie en uitslagen te zien krijgen van (commerciële) DNA-testen. Wellicht biedt jouw apotheek wel DNA-testen aan. De rol van de apotheek wordt naar verwachting de komende jaren groter.

Reacties van deelnemers van deze cursus:
"Misschien moet ik toch maar eens in overleg met apotheker/huisarts over een DNA-test, wanneer een patiënt veel bijwerkingen heeft of het geneesmiddel niet werkt."

"Leerzaam en duidelijke cursus over een moeilijk onderwerp."

Leerdoelen
In deze cursus leer je:

  • hoe je uit kunt leggen aan de patiënt wat de invloed van bepaalde genotypen en enzymen zijn op de werking van medicatie
  • in welke situaties een farmacogenetisch onderzoek iets op kan leveren voor de patiënt
  • wat de (toekomstige) rol van de apotheek is in farmacogenetica, en wat jouw rol hierin kan zijn.

Deze cursus bestaat uit een voorbereidende e-learning van 1 uur en een bijeenkomst van 2,5 uur. De totale omvang is 3,5 SBU. Je ontvangt voor de voorbereiding en de bijeenkomst een apart certificaat.

Je kunt de cursus incompany volgen als team, op een moment en locatie wat jullie het beste past. Regelmatig verzorgen wij open inschrijvingscursussen. Je ziet deze verschijnen in de ‘agenda’ op onze website. De open inschrijvingscursussen van dit onderwerp gaan door bij een minimum van 5 deelnemers.

Deze scholing is mede tot stand gekomen met behulp van de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Aanmelden

Op dit moment zijn er geen data gepland. Mocht je interesse hebben in deze cursus neem dan contact met ons op.

Incompany

Deze cursus kun je volgen met je team in je eigen apotheek. Neem contact op met een van onze adviseurs en vraag naar de mogelijkheden.

Over deze cursus

Over deze cursus

  • Kosten: 195
  • SBU: 3.5