Menu

De Dagstart. Samen uit de startblokken!

De dagstart is een dagelijks mini-werkoverleg. Je neemt 5 à 10 minuten de tijd om  de belangrijkste informatie met elkaar te delen die nodig is om alles vlot te laten lopen vandaag. Natuurlijk, in de apotheek is geen dag hetzelfde en er gebeurt altijd wel iets dat een beroep doet op je improvisatietalent. De dagstart helpt je om wat je aan het begin van de dag al wél weet met iedereen tegelijkertijd te delen. Want een goed begin is het halve werk.

Is het tijd? Beginnen! Wacht niet tot iedereen er is.
Herhaal geen zaken voor laatkomers (ook al hebben ze er een goede reden voor). Praat laatkomers na afloop één op één bij.

De focus ligt op vandaag, niet op gisteren of morgen.
Praat alleen over gisteren als dat voor vandaag nog belangrijk is. “Gisteren is Anke gevallen over een stapel dozen in de bijkeuken. Ze heeft daardoor haar enkel ernstig verstuikt en kan vandaag niet werken. We zijn dus met een mannetje minder vandaag.” Dat er misschien betere werkafspraken moeten worden gemaakt over waar de dozen met nieuwe leveringen worden neergezet is géén onderwerp voor de dagstart, maar bijvoorbeeld voor en werkoverleg waar iedereen bij is.

Wat besproken wordt is nuttig voor iedereen die vandaag werkt.
Wat tussen twee collega’s besproken kan worden, doe je op een later moment. Zo hoeven collega’s geen tijd te besteden aan wat voor hen niet zinvol is. Komen er zaken te sprake die eigenlijk niet in de dagstart thuishoren? Noteer ze op een flap of whiteboard voor het moment dat ze wél besproken kunnen worden.

Gebruik een checklist.
Werk met een vast lijstje onderwerpen. Schrijf dit op een whiteboard en loop het samen langs. Zorg ervoor dat er in elk geval een ‘rondje’ tussen zit, waarbij iedereen zijn vragen kwijt kan. Suggesties voor zo’n checklist vind je hieronder. Schiet je vandaag iets te binnen dat voor de dagstart van morgen belangrijk is? Schrijf het er vast bij op het whiteboard. Weer iets dat je niet meer hoeft te onthouden!

Doe het staand met je koffietje in de hand.
Als je gaat zitten is de kans groter dat mensen gaan uitwijden en duurt het al snel langer dan vijf à 10 minuten. Een dagstart die steeds te lang duurt, wordt al snel geschrapt, omdat het teveel tijd kost. Spreek af dat je elkaar helpt om de tijd in de gaten te houden.

Koffie op? Checklist afgevinkt? Fijne werkdag vandaag!