Menu
Menu

De altijd negatieve collega's

Ik werk in een wat kleinere apotheek en heb dus niet zoveel collega’s. Ik heb 2 collega’s waar ik goed mee overweg kan. Daarnaast is er nog een collega, alleen zij is altijd enorm negatief. Het deugt nooit. Eigenlijk is haar hele kijk op de wereld negatief en uiteraard dus ook op het werk. Ze zoekt ook altijd overal wat achter en anderen kunnen het nooit goed doen bij haar. Ze benadert alles vanuit wantrouwen. Zelf ben ik een heel positief mens. Ik omring mij dan ook graag met positieve mensen. Als mijn andere collega’s er zijn dan gaat het wel goed maar zodra ik nauw moet samenwerken met deze negatieve collega….Ik merk dat het me veel energie kost maar ook een negatieve invloed op me heeft. Ik moet oppassen dat ik er zelf niet somber van word. Wat moet ik hier nu mee?

Negatieve mensen zijn overal. Soms kun je zelfs niet om ze heen, zoals op je werk of in je familie. Daarom zit er niets anders op dan ontspannen leren omgaan met deze negatieve mensen, zodat ze in elk geval geen effect hebben op jouw welzijn. De mensen om je heen zijn cruciaal voor jouw geluk en welzijn. 

Wanneer een relatie verstoord is door een negatieve instelling waarin de ander blijft hangen, dan is dat heel vermoeiend. Je kent dat gevoel vast wel: nadat je een minuut of 20 met een negatief persoon hebt gesproken voel je je afgemat en leeg.

Je wilt dus geen negatieve mensen om je heen hebben. Ze ontwijken is natuurlijk een optie. Maar dat gaat niet altijd. Wanneer het gaat om een collega die tegenover je op kantoor zit bijvoorbeeld dan kun je er niet omheen. Je zult er iets mee moeten doen. Er mee moeten omgaan. Maar hoe doe je dat?

Wat kun je vandaag doen?

Zwak af
Extreme positiviteit als tegenreactie versterkt de neiging om negatief te zijn alleen maar. Wat je beter kunt doen is laten blijken dat je met de persoon meevoelt om de uitspraak vervolgens in negativiteit af te zwakken. Bijvoorbeeld: Negatieveling: “Wat een verschrikkelijk zeikweer is het.” Jij: “Het is inderdaad wat minder aangenaam dan gisteren…” Vanuit de afgezwakte positie is het vervolgens makkelijker om met kleine stapjes meer positiviteit in het gesprek te brengen.

Wees de ander vóór
Breng een positieve draai voordat de ander los kan barsten in zijn of haar negativiteit. Laat je van je beste kant zien en haal een kopje koffie, geef de ander een complimentje over zijn outfit, vertel desnoods een flauwe mop. Zorg ervoor dat er een glimlach op het gezicht verschijnt nog voordat de wenkbrauwen naar beneden kunnen zakken. De toon is gezet en de drempel wordt voor de ander net iets hoger om het negativiteitspad weer te bewandelen.

Wat kun je morgen doen?

Houd een spiegel voor
Willen de subtiele manieren niet helpen? Confronteer de ander dan met zijn negativiteit. Niet op een agressieve manier – houd het assertief. Wees open en oprecht over het gedrag van de ander. Laat hem inzien dat hij of zij aan het klagen is zonder einde en zonder oplossing. Kans bestaat dat diegene niet eens doorhad dat hij of zij zo negatief overkwam. Je kunt feedback geven door het toepassen van de 4G’s: Beschrijf eerst het gedrag dat je observeert, vervolgens het gevolg dat dit gedrag heeft, het gevoel dat het bij je oproept en vervolgens het gewenste gedrag van de ander.

Zoek de groep
Nog een ietwat rigoureuzere oplossing: zoek een groep op. Wanneer je niet van een negatief persoon weg kunt, zorg er dan voor dat er meer aangename personen bij komen. Een gezelschap van minimaal 3 kan al een hoop verandering brengen in het negatieve gedrag van 1 persoon. In een groep kan het commentaar van de negatieveling namelijk gemakkelijker wegvallen. Bovendien brengt de toevoeging van een ander persoon meteen een andere dynamiek in een gesprek of situatie. Dat heeft zijn effect op de negatieveling, die wellicht een andere, meer aangename houding aanneemt.