Corona

In de apotheek word je op verschillende manieren geconfronteerd met het coronavirus. In de samenwerking met je collega’s, je contact met de patiënt maar ook kan het zijn dat je zelftesten verkoopt of dat je betrokken bent bij het voor toediening gereedmaken van de vaccinaties.

SBA Webinars
In het kader van corona heeft de SBA in april 2021 twee webinars georganiseerd.

  • Het webinar Corona-zelftesten.
  • Het webinar 'Vaccinaties en de ervaringen met VTGM'.

Je kunt ze terugkijken! Zie de linkjes.

Masker 19
Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen in Nederland vanaf 1 mei 2020 melding doen bij de apotheek via het codewoord ‘Masker 19’. Met dit codewoord geeft de patiënt aan dat hij/zij slachtoffer is van huiselijk geweld. De afspraken over het codewoord zijn in Nederland gemaakt tussen de KNMP, het ministerie van VWS en het ministerie voor Rechtsbescherming.

Om te ondersteunen bij een melding 'Masker 19', heeft de SBA een e-learning ontwikkeld, zie de link hiernaast.

KNMP ‘steunpunt apotheekteamcorona’
De omstandigheden rondom het coronavirus vragen veel van iedereen. Of dat nu thuis is, of op het werk. Er wordt ook een groot beroep gedaan op apothekers en apothekersassistenten. Dit kan moeilijke situaties opleveren. Je kunt stress ervaren, merken dat je moeite hebt om het dagelijkse werk uit te voeren en/of je onveilig voelen. Dan kan het prettig zijn om je verhaal kwijt te kunnen en mentale ondersteuning te krijgen.
Hiervoor heeft de KNMP een ‘steunpunt apotheekteamcorona’ ingericht. Je kunt er als apotheker óf apothekersassistent terecht voor een vertrouwelijk gesprek. Zij bieden een luisterend oor en kunnen adviezen geven over hoe je mentaal gezond blijft, ook in tijden van corona. Je kunt mailen naar apotheekteamcorona@knmp.nl. Een van de coaches neemt dan, afhankelijk hoe je bereikt wil worden, telefonisch of per mail contact met je op. Uiteraard worden je bericht en het gesprek altijd vertrouwelijk behandeld. 

Zorg dat je je nu vast voorbereid op een mogelijke najaarsgolf met coronabesmettingen, zowel in je team als onder je patiënten.
We hopen het natuurlijk niet, maar mocht er toch nog een golf met coronabesmettingen in het najaar komen, dan kun je er maar beter op voorbereid zijn. We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet. Begin nu vast met de voorbereidingen, dan sta je niet voor een verrassing.
Download hier onze tips.