Menu
Menu

Complimentjes geven en ontvangen

Complimenten. Of je ze nu geeft of krijgt. Ze doen je eenvoudigweg goed. Zo’n welgemeende pluim motiveert en boost je zelfvertrouwen. Toch zijn wij Nederlanders niet zo scheutig met positieve feedback geven. Trouwens ook het ontvangen ervan wimpelen we ook nogal eens weg. Wat is het effect van complimentjes geven en ontvangen? En… hoe pak je het aan?

Wat is een compliment geven?

Complimenten zijn een positieve vorm van feedback. Een welgemeende knuffel of zeg maar een schouderklopje in de vorm van woorden. Oprecht, persoonlijk en gemeend. Die je zowel in je privé-omgeving kunt geven, maar ook op je werk aan een collega. Het complimentje kan betrekking hebben op bepaalde kwaliteiten, een werkprestatie, gedrag, houding enz. Door je waardering uit te spreken laat je zien aandacht te hebben voor wat een ander doet en dat je erbij betrokken bent. Daarbij is het goed regelmatig stil te staan bij de positieve dingen, omdat het vaak de negatieve zaken zijn die mensen onthouden.

In z’n algemeenheid geldt: wat je aandacht geeft dat groeit en bloeit. Zo is het ook met complimentjes geven. Laat je je waardering blijken voor wat anderen doen? Dan krijg je dat ook terug. In inzet, waardering en respect. Vervolgens maakt het geven van een compliment je ook gelukkiger. Op de werkvloer complimenten geven verhoogt het werkplezier en bevordert de collegialiteit. 

Complimentjes geven, hoe doe je dat?

  • Deel alleen een schouderklopje uit als je het ook echt meent en de persoon in kwestie het echt verdient. Immers, anderen hebben het snel genoeg door als je het niet oprecht meent.
  • Giet je complimenten bij voorkeur in de ik-vorm. Dat maakt het wel zo persoonlijk én formuleer wat je wilt zeggen positief.
  • Neem de tijd om een compliment te geven en doe het met een blij gezicht plus enthousiasme in je stem. Ondersteun het eventueel met handgebaren. Dan straal je oprechte waardering uit.
  • Wees specifiek als je een compliment geeft. Onderbouw het eventueel met een voorbeeld. Dan weet de ander direct waarom je zo positief bent. Zeg dus niet: “Goed gedaan Marloes”. Zeg liever: “Marloes, ik heb met veel plezier geluisterd naar hoe je die boze klant vanmiddag kalmeerde door…”.

Complimenten ontvangen

Hoe neem je nu een complimentje in ontvangst? We hebben nogal de neiging om een teken van waardering en/of erkenning weg te wimpelen. Hierbij enkele tips:

  • Krijg je een compliment? Kijk de ander aan. Glimlach en zeg: “Dank je wel”. Of: “Wat fijn dat te horen”. Dat is genoeg en bagatelliseer het niet.
  • Geef geen compliment terug. De ander voelt zich dan al snel minder serieus genomen.
  • Doe het complimentje dat je krijgt niet af met: “Ach, het stelde niets voor…”. Of: “Oh, dat is niets bijzonders...”.