Bovenwettelijke uren in UiB vanaf 1 januari per jaar zichtbaar

Maandag 30 oktober 2017
Bovenwettelijke uren in UiB vanaf 1 januari per jaar zichtbaar

Sinds 2012 verjaren bovenwettelijke uren vijf jaar na opbouwjaar. Om te kunnen zien wanneer opgebouwde bovenwettelijke uren verjaren is vanaf 1 januari 2018 in UiB per jaar zichtbaar hoeveel bovenwettelijke uren een medewerker nog over heeft. De verandering maakt voor planner en medewerker duidelijk welke uren je als eerste moet afschrijven/opnemen.

Sinds de invoering van de nieuwe vakantiewet in 2012 gelden er verschillende verval- en verjaartermijnen voor wettelijke en bovenwettelijke vakantieuren. De wettelijke uren vervallen binnen zes maanden na opbouwjaar. Bovenwettelijke vakantieuren kennen een verjaartermijn van 5 jaar na het opbouwjaar. Dat betekent dat op 1 januari 2018 de eerste bovenwettelijke vakantieuren verjaren. Op dit moment geeft UiB alle bovenwettelijke uren sinds 2012 als één saldo weer. Je kunt hierin niet zien in welk jaar de bovenwettelijke uren zijn opgebouwd, zodat je niet weet wanneer ze verjaren. Dit wordt nu aangepast.

Uren gelabeld per jaar
Per 1 januari 2018 worden de opgebouwde bovenwettelijke uren gesplitst en gelabeld. UiB laat dan per jaar per medewerker zien hoeveel bovenwettelijke vakantieuren er dat jaar niet zijn opgenomen. Deze totale splitsing is alleen te zien in de rapporten van de Bedrijfsadministrator. Medewerkers zien vanaf 1 januari 2018 een extra regel namelijk Bovenwettelijk oud. Dit zijn de uren die je voor het einde van het jaar echt moet opnemen omdat ze aan het einde van het jaar (31 december) vervallen. Daarnaast blijven zij op hun rapport het totaal van de overige bovenwettelijke vakantieuren zien. Met deze verandering maakt UiB automatisch de uren die het eerst komen te vervallen op.

Let op! Uitzondering in UiB verjaartermijn uren 2012
Officieel verjaren op 1 januari 2018 de bovenwettelijke vakantieuren uit 2012. In 2012 maakten we echter gebruik van het oude UiB. Tijdens de migratie in 2013 van het oude naar het huidige UiB zijn de niet opgenomen bovenwettelijke uren uit 2012 direct opgeteld bij de nieuw verkregen bovenwettelijke uren in 2013. Dit was voor het correct berekenen vanaf de migratie noodzakelijk. Door het ingeven van dit samengevoegde urensaldo is het nu onmogelijk hier het aantal bovenwettelijke uren uit 2012 uit te filteren. Dit zorgt ervoor dat de bovenwettelijke uren uit 2012 in UiB dezelfde verjaringstermijn krijgen toegekend als de bovenwettelijke uren uit 2013 en hiermee verjaren per 1 januari 2019.

Bekijk ook

 • Uren in Balans

  Uren in Balans

  Uren in Balans (UiB) is hét urenregistratiesysteem voor apotheken. Een programma waarin je uren kunt registreren en planningen kunt maken, daarbij rekening houdend m...

  Lees meer »
 • App voor UiB in de maak

  App voor UiB in de maak

  Op je mobiel checken hoeveel vrije uren je nog hebt, hoeveel collega’s er al vrij zijn om vervolgens met een paar drukken op je scherm je verlof aan te vragen? Hoe m...

  Lees meer »