Menu
Menu

Meer betrokkenheid op het werk

Soms heb je momenten dat je misschien wat minder betrokken bent bij je werk. Werknemersbetrokkenheid is tweerichtingsverkeer voor zowel de werkgever als de werknemer. Wat kun je als werkgever en werknemer doen om deze betrokkenheid te vergroten? Tenslotte ben je heel wat uurtjes op de werkvloer. 


Het nut van betrokkenheid.
Werknemers die passie voelen voor hun werk, zetten zich meer in, zijn productiever, meer klantgericht en gaan zorgvuldiger om met de middelen van het bedrijf. Ze fungeren als ambassadeur van de organisatie en ervaren een grotere mate van werkgeluk.

Hoe zou je als werknemer een eerste stap kunnen maken naar het vergroten van jouw betrokkenheid? 

  • Wees niet bang om vragen te stellen aan je werkgever. Wanneer je een vraag stelt kan je werkgever een duidelijke uitleg geven waarom een bepaalde beslissing is genomen, wat leidt tot meer begrip bij alle betrokken partijen. Je krijgt niet alleen antwoorden op je vragen, maar je laat aan je werkgever ook zien dat je geïnteresseerd bent. 
  • Maar ook als je een goede suggestie hebt, deel die dan! Het betekent niet perse dat jouw idee wordt geïmplementeerd, maar je kunt in ieder geval je stem laten horen. Tenslotte ben je een betrouwbare bron van feedback voor je werkgever.
  • Peroonlijke ontwikkeling draagt bij aan het vergroten van je betrokkenheid en daarmee laat je zien dat je investeert in je toekomst. SBA heeft actuele cursussen die je daarbij helpen. Benieuwd? Ga hier naar de cursussen.Hoe kun je als leidinggevende betrokkenheid stimuleren?

  • Geef de werknemer verantwoordelijkheden. Het maakt het werken leuker, wat de betrokkenheid weer vergroot.
  • Spreek wat vaker waardering uit naar de werknemer. Tenslotte is het ook leuk om eens een complimentje te krijgen.
  • Een regelmatig gesprek met elkaar over verwachtingen en wensen leert je waar de pijnpunten zitten. Door deze betrokkenheid te tonen en waar mogelijk aan de wensen tegemoet te komen, zal de betrokkenheid van een werknemer worden gestimuleerd.
  • Laat een werknemer zich ontwikkelen door het volgen van een cursus. Zo krijgen ze nieuwe inzichten en blijven ze bij van alle ontwikkelingen in de apotheek. SBA heeft actuele cursussen die daarbij helpen. Benieuwd? Ga hier naar de cursussen.

Doorslaan
Betrokkenheid bij het werk is goed, maar een te grote betrokkenheid kan ook gevolgen hebben. Als je als werknemer in gedachten altijd met het werk bezig bent en het niet kan loslaten. Als je steeds weer overuren maakt. Overmatige betrokkenheid kan ervoor zorgen dat je je gezinsleven en sociale leven gaat verwaarlozen omdat alle tijd, energie en aandacht naar het werk gaat. Dat zal je op den duur gaan opbreken. Vind dus een goede balans in je betrokkenheid. Hoe dan? Lees hier meer over op onze tegel Privé en werkbalans.