De (laaggeletterde) patiënt met beperkte gezondheidsvaardigheden

E-learning
Medewerker
In gesprek met je patiënt

Ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd: zij hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit heeft grote invloed op hun leven. Mensen die laaggeletterd zijn, ouderen, mensen met een lage opleiding en mensen met een migratieachtergrond zijn vaker minder gezondheidsvaardig. Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben vaker een slechtere gezondheid en krijgen vaker te maken met ernstige medicatiefouten.

Deze e-learning is gericht op alle medewerkers in de apotheek die advies geven aan de patiënt, bijvoorbeeld apothekersassistenten en drogisterijmedewerkers. In deze e-learning leer je meer over laaggeletterdheid en het effect hiervan op de gezondheidsvaardigheden van patiënten. Ook leer je hoe jij patiënten kunt helpen om belangrijke informatie, beter te begrijpen. 

Je gaat onder andere met deze onderwerpen aan de slag:

 • Laaggeletterdheid, beperkte gezondheidsvaardigheden: 
  Feiten en cijfers
  Het effect op zorgverlening, bijvoorbeeld in medicijngebruik en therapietrouw
 • Begrijpelijk communiceren:
  Herkennen wanneer jouw uitleg niet duidelijk (genoeg) is
  Oefenen met begrijpelijk taalgebruik en de terugvraagmethode
 • In de apotheek:
  Verlaag de drempel voor patiënten om laaggeletterdheid en/of gezondheidsvaardigheden bespreekbaar te maken
  Maak communicatie in de apotheek eenvoudiger en dus beter te begrijpen

In deze e-learning doorloop je op je binnen 3 weken de theorie, ondersteund door video's en casuïstiek. Je sluit de e-learning af met een toets. Wanneer je minimaal 70% van de vragen goed hebt beantwoord, ontvang je een certificaat. Deze e-learning is SANA geaccrediteerd voor 3 SBU. Deze cursus bezit het SANA-keurmerk.

Deze scholing is mede tot stand gekomen met behulp van de Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij het ontwikkelen van deze e-learning is gebruik gemaakt van de expertise van onder andere Pharos. Wil je met het gehele team aan de slag met dit thema? Neem dan contact op met Pharos voor hun incompanytraining.

Aanmelden

Om deze e-learning te volgen meld je je hier aan.

Over deze cursus

Over deze cursus

 • Kosten: 25
 • SBU: 3
 • Bijeenkomsten: Niet van toepassing