BBL-aanpak en zij-instroom 'Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!'

Op zoek naar een goede BBL-kandidaat? De SBA heeft in 2019 de BBL-aanpak 'Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!' in het leven geroepen vanwege krapte op de arbeidsmarkt. Doel: bevorderen van zij-instroom én ondersteunen van apotheken bij de werving en selectie.

Dus wil je graag een goede BBL-kandidaat voor jouw apotheekteam? Plaats een vacature op Apotheekwerk én op Indebuurt.nl (zie Voorbeeld vacaturetekst Versnelde BBL onder Downloads).

Maak kosteloos gebruik van het SBA Apotheekassessment door het cv van de kandidaat te mailen naar onze servicedesk.

Een BBL’er opleiden is financieel aantrekkelijk: kijk hieronder bij 'Alles wat je moet weten over de BBL-aanpak' onder 'Subsidies BBL'. Vragen? Neem contact op met onze servicedesk.

Kijk mee met apotheker Rolien Kraaijenhagen van apotheek 't Sant in Santpoort-Noord. Zij deelt haar ervaringen met de BBL-aanpak 'Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk!':

 

Alles wat je moet weten over de BBL-aanpak

 • Wat?
  Via het SBA-traject Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk! helpen we apotheekteams nieuwe collega’s met ruime werkervaring te vinden. Door het in dienst nemen van een enthousiaste zij-instromer die zich als BBL’er versneld laat omscholen tot apothekersassistent, krijgen apotheekteams er een gemotiveerde collega bij die het team per direct kan ondersteunen bij bijvoorbeeld logistieke taken. Zij gaan direct na aanvang van de opleiding aan het werk en worden elke dag een beetje meer apothekersassistent. 

  De SBA heeft dit tweejarige zij-instroomtraject samen met diverse ROC's in het land opgezet. Omdat dit een kortere opleidingsduur betreft dan de reguliere driejarige opleiding, worden hogere instroomeisen gevraagd, namelijk een havo-diploma, afgeronde mbo 4-opleiding en/of HBO werk- en denkniveau. Daarnaast wordt een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal en goede rekenvaardigheden vereist.

  Interesse in de volledige SBA-rapportage 'Knelpunten op de arbeidsmarkt van apothekersassistenten'? Download het dan hier. Voor een overzicht van de tekorten aan arbeidsplaatsen in Nederland, bekijk hier het landkaartje. 

  Hoe?
  Op basis van de beschikbaarheid van BBL-plekken in de regio en de bereidheid van werkgevers om te investeren in een leer-werktraject, worden regionale projectgroepen opgezet. Hierin zijn de apothekersvereniging, het ROC, het UWV en de regionale werkgeversorganisaties van RegioPlus vertegenwoordigd.
  De SBA ondersteunt de projectgroepleden bij het werven, screenen en selecteren van kandidaten. De wens van het werkveld is hierin leidend. Deze aanpak zorgt ervoor dat op korte termijn zeer geschikte en gemotiveerde mensen op onze arbeidsmarkt beschikbaar komen. 

  Waar?
  In 2019 is in Amsterdam en Midden-Nederland een pilot succesvol afgerond met 42 BBL'ers die op het ROC van Amsterdam en MBO Amersfoort in september 2019 van start zijn gegaan. 
  Begin 2020 heeft het traject Apothekersassistent? Ja. Natuurlijk! in de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, en Brabant een vervolg gekregen. Wederom succesvol, want bijna 100 zij-instromers zijn in september 2020 gestart met de versnelde BBL-opleiding aan het Rijn IJssel in Arnhem, het Summa College in Eindhoven, het Nova College in Haarlem en het ROC van Amsterdam.

  Wil jij bouwen aan een toekomstbestendig team en ben je geïnteresseerd in een BBL'er? Plaats dan een gratis vacature voor een BBL'er op SBA Apotheekwerk: de vacaturebank voor de apotheekbranche. En maak vooral gebruik van het SBA Apotheekassessment.

 • Een BBL’er is een medewerker die tegelijkertijd leert en werkt. Hij of zij treedt bij je in dienst en gaat een BBL-traject volgen. In een BBL-constructie gaan werknemers minimaal 1 dag per week naar school. Zij werken minimaal 16 uur en maximaal 32 uur per week in de apotheek. De SBA adviseert op basis van ervaring om BBL'ers in een versneld traject een aanstelling voor 24 uur te geven. Een werkweek van 24 uur in combinatie met één lesdag op school en één dag zelfstudie thuis, beslaat een fulltime belasting voor de medewerker.  

  Loonkosten
  Een BBL’er valt qua loonkosten in dezelfde salarisschaal als een bezorger of algemeen ondersteunend medewerker (Cao Apotheken Schaal 3, stap 0). Bij een contract van 24 uur komen de brutoloonkosten (inclusief vakantiegeld, werkgeverspremie zvw,ww en pensioen) uit op gemiddeld net iets meer dan € 20.000 op jaarbasis. Bij meer of minder uren stijgt of daalt dit bedrag.

  Studiekosten
  Studiekosten worden betaald door de werkgever. Gemiddelde kosten per jaar bij een verkorte BBL-opleiding in het bekostigd onderwijs zijn ongeveer €600 lesgeld. Daarnaast zijn de boekenkosten ongeveer €300. De kosten kunnen verschillen op basis van regionale afspraken met de onderwijsinstelling over het minimum aantal studenten per klas. 

 • Er zijn drie stapelbare BBL-subsidieaanvragen mogelijk voor het bekostigd onderwijs (aangeboden door ROC’s): Stagefonds Zorg, Praktijkleren en SectorPlanPlus. Je kunt dus alle drie de subsidies benutten voor dezelfde BBL'er.
  Per januari 2022 is een nieuwe subsidie beschikbaar voor de derde leerweg die meestal wordt aangeboden door particuliere opleiders, zoals Capabel, NCOI, NTI, etc.

  Het is niet de bedoeling dat je over subsidies contact opneemt met de SBA, je kunt daarvoor contact opnemen met de hieronder genoemde betreffende organisatie. 

  Houd het nieuws op de website van de SBA
  in de gaten voor de exacte aanvraagdata.


  Stagefonds Zorg:
  Deze subsidie wordt achteraf aangevraagd nadat het studiejaar waarvoor de BBL-subsidie wordt aangevraagd is afgerond. De aanvraagperiode is tussen augustus en oktober. Je ontvangt rond juli automatisch een aankondigingsbrief. Indien je geen brief ontvangt dan kun je een mail sturen aan Stagefonds@minvws.nl. De aanvraag loopt via DUS-I, meer informatie vind je via: www.stagefonds.nl of via telefoon: 070 340 55 66 (optie 1 VWS).

  Subsidie Praktijkleren:
  Deze subsidie wordt achteraf aangevraagd, nadat het studiejaar waarvoor BBL-subsidie wordt aangevraagd is afgerond. De aanvraagperiode start in juni en loopt door tot september. Je dient een aanvraagformulier in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te Den Haag. De subsidie wordt op volgorde van binnenkomst verstrekt. De werkgever moet gewerkte uren bijhouden en een evaluatie van de begeleidingsstructuur kunnen overleggen. Meer informatie is verkrijgbaar via de RVO.
  Heb je een SectorplanPlus-account? Dan is het mogelijk om tegen een aantrekkelijk tarief ondersteuning te ontvangen bij de aanvraag van de subsidie Praktijkleren (zie folder 'Subsidie Zorg Praktijkleren' onder het kopje Documenten en links). Je kunt je eenvoudig aanmelden voor de ondersteuning via de Zorg-Praktijkleren 'pop-up' in je bestaande SectorplanPlus-account. Ga hiervoor naar de startpagina in www.sectorplanplus.nl.

  SectorPlanPlus (SPP):
  Is er sprake van een aanvraag SPP (tijdvak 4), dan adviseren wij je de mail in de gaten te houden met updates van de projectleider Regioplus.
  Aanvraagperiode: Deze subsidie wordt vooraf aangevraagd. Aanvragen die voor 20 december 2019 zijn ingediend gelden tot en met augustus 2022. Nieuwe aanvragen zijn niet meer mogelijk. Indien je subsidie hebt aangevraagd dan heb je toegang tot een persoonlijk SPP-portal. Je ontvangt regelmatig updates per mail van de projectleider van de regionale werkgeversorganisatie. Om aanspraak te maken op de subsidie moeten verantwoordingsdocumenten worden geüpload in het portal.
  Meer informatie hierover vind je bij 'Downloads' op deze pagina.

  Heb je vragen? Dan kun je kosteloos terecht bij het Shared Service Center Regioplus, telefoon: 088-0182830 of bij de regionale projectleider. De contactgegevens vind je door jouw postcode in te vullen bij de regiokaart op de website van Regioplus.

  Subsidie derde leerweg
  Deze subsidie wordt achteraf aangevraagd nadat de stageperiode is afgerond. Er zijn vijf aanvraagrondes tussen 3 januari 2022 en 31 december 2023. Je dient de aanvraag binnen een jaar na afronding van de stageperiode te hebben gedaan.
  Het subsidiebedrag is maximaal 2.700 euro voor de eerste 40 weken begeleiding. Bij overschrijden van het beschikbare budget wordt de kaasschaafmethode toegepast: het bedrag van de aanvraag wordt in dat geval procentueel verminderd tot het niveau van het beschikbare budget.
  Meer informatie, voorwaarden en digitaal aanvragen: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/subsidieregeling-praktijkleren-de-derde-leerweg.
  De derde leerweg wordt vaak gevolgd door werkzoekenden of werkenden die werkeloos dreigen te raken.